Материал также доступен на русском

Ви хочете вирощувати соняшник. Або давно вже вирощуєте. Ви вже знаєте – який гібрид, коли сіяти, чим обробляти. Нібито все, що можна оптимізувати в технології вирощування – вже зроблено. Але якщо Ви не зупиняєтесь і шукаєте, де ще віднайти  ресурс для підвищення рентабельності у вирощуванні соняшника – цей матеріал для Вас.

В господарствах «Компанії Агромир» традиційно вирощували соняшник в центральній зоні України. Після розширення, в структурі компанії з’явились господарства в зоні лісостепу і постало питання висіву там соняшника (і не дивно, всі хочуть прибутку!). Згідно рекомендацій постачальників посівного матеріалу вирощували там ранньостиглі гібриди, які мають коротший вегетаційний період і достигають в умовах лісостепу раніше.

Дослід з термінами вегетації соняшника

Ми відносимось до категорії виробників, що постійно експериментують і акумулюють набутий досвід і знання для отримання гарантованого прибутку. Тому паралельно, для одержання більшого врожаю, в розріз з рекомендаціями виробників насіння, висівали для порівняння гібриди з більшим вегетаційним періодом (середньостиглі). Ми ризикували через збільшення періоду вегетації отримати високу вологість насіння на момент збирання. Але йшли на це свідомо, розраховуючи десикацією нівелювати цей ризик.

Агрономи спостерігали, що цвітіння гібридів з різним вегетаційний періодом проходило майже однаково, а от період активної вегетації середньостиглих гібридів продовжувався до 5-7 днів довше. За кліматичних умов в зонах достатнього зволоження ми завжди проводимо десикацію соняшника для прискорення збору урожаю, зменшення вологості насіння. Головне тепер було вкластися в терміни з цією операцією – ми проводимо десикацію завжди при вологості зерна 25% (це той показник, при якому не відбуваються втрати врожайності при десикації та швидко знижується вологість). В рік експерименту десикація була проведена одночасно на гібридах різної  стиглості (тобто вологість зерна на цих гібридах була майже ідентичною в період фізіологічного дозрівання культури).  

Цвітіння гібридів з різним вегетаційним періодом в досліді проходило одночасно
Результат досліду

Результат задовільнив нас повністю – ми отримали в той рік і продовжуємо отримувати на 3-5 центнер більше на середньостиглих гібридах при дотриманні термінів збирання врожаю та показників вологості зерна.  Але обов’язковою умовою для такого результату є десикація культури.  Для десикації ми традиційно використовуємо препарати на основі диквату. Строки збору врожаю – 5-7 днів після внесення диквату, вологість зерна на момент збирання на ранніх та середньостиглих гібридах склала 9-10%.   

Ми радимо Вам поміркувати над варіантом вирощування гібридів, що мають більший період вегетації і вищий потенціал врожайності, але підійти до цього відповідально і зважено.

Обов’язково плануйте вчасний посів соняшника з більшим періодом вегетації. Адже, пізній посів  може знівелювати всі переваги посіву соняшника із більшим вегетаційним періодом. В цьому випадку період збирання соняшника може співпасти з вологою погодою. Щоб вчасно зібрати врожай з низькою вологістю зерна, необхідно планувати десикацію соняшника.

Нам це вдалося втілити в своїх господарствах та підвищити таким чином врожай соняшника, чого і Вам бажаємо.

Сподобався матеріал?
Не забудьте поділитися з друзями, натиснувши на кнопку вашої соціальної мережі
[easy-social-share] та підписатися на нові публікації, внизу сторінки.. 
Щоб задати запитання або залишити відгук -
натисніть сюди






     

    Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

      Читайте также

    Маленькі нюанси великого врожаю соняшника. Збільшуємо термін вегетації.
    Позначено на:        

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: