Материал также доступен на русском.

Ріпак – це культура, яка починає осінню посівну компанію. Щоб успішно вирощувати ріпак по технології Ноу-тілл, потрібно здійснити якісний посів та дотримуватись технології вирощування. Посів ріпаку по Ноу-тілл має свої особливості. Що потрібно зробити, щоб гарантовано отримати сходи ріпаку по технології Ноу-тілл? Про це піде мова в сьогоднішній статті.

raps_posev-gol-ua

Ріпак – це дрібнонасіннєва культура, діаметр насіння – 2-4 мм. Період посіву – серпень, коли вологи в грунті мало. Ріпак висівається на невелику глибину – 2-4 см. Ці фактори обумовлюють особливості посіву цієї культури.

В технології Ноу-тілл на полі завжди залишаються рослинні рештки попередньої культури, які в подальшому мінералізуються. Якщо рослинні рештки попадають в насіннєве ложе, вони мають негативний вплив на проростки. При мінералізації решток виділяються карбоксилові кислоти, що є отрутою для висіяного зерна. Для дрібного насіння ріпаку з незначною енергією, силою та імунітетом ці кислоти – вірна смерть.

Саме такі ризики існують при посіві ріпаку, адже посів на невелику глибину при великій кількості рослинних решток може спричинити потрапляння їх в насіннєве ложе.

Якщо врожай попередника склав не більше 3 тон і кількість рослинних решток на полі невелика, то ймовірність, що рештки будуть потрапляти до насіння, буде невисокою.

Попередник з високим врожаєм дає багато решток. Якщо після збирання пройшли дощі, то буде проходити інтенсивна мінералізація протягом місяця до посіву ріпаку. В такому випадку теж набагато знизиться ймовірність негативного впливу рослинних решток на проростання насіння ріпаку.

Але якщо на полі багато рослинних решток і процес мінералізації проходив слабо, то при глибині посіву 2-4 см вони можуть потрапляти у насіннєве ложе та негативно впливати на проростки та сходи ріпаку.

Потрібно уникнути цієї ситуації або хоча б мінімізувати вплив на проростки. Ми знаємо декілька методів, як це зробити.

Неправильно

Самий простий та дієвий вихід в такій ситуації – спалити стерню. Так, Ви гарантовано отримаєте сходи ріпаку. Але збереження та управління рослинними рештками – це один з основних принципів Ноу-тілл. Якщо Ви хочете отримати всі вигоди та переваги технології Ноу-тілл, то не варто цього робити, а піти одним із шляхів, про які піде мова нижче.

ne pality
Правило, яким має керуватись кожен фермер, що займається технологією Ноу-тілл.
Правильно

Правильний шлях з точки зору технології Ноу-тілл – звільнення рядку посіву від рослинних решток. Для цього можна використати додаткові робочі органи сівалки.

Робочий орган, який може виконати цю функцію – гільйотина  від Semeato. Цей ріжучий елемент звільнить рядок від рослинних решток. Посіви гарно сходять, рослинні рештки залишаються на полі, як цього вимагає технологія Ноу-тілл, і не впливають негативно на проростки.

При розгляді посіву із гільотинами потрібно також зауважити що даний спосіб хороший для посіву ріпаку із декількох сторін. По-перше – гільйотина розрізає рослинні рештки і звільняє та очищає рядок посіву від рослинних решток попередника. По-друге – за допомогою гільотини ми можемо одночасно з посівом вносити добрива під горизонт посіву ріпаку. Саме завдяки цьому ми можемо сказати, що це є один із найбільш оптимальних шляхів посіву ріпаку по технології Ноу-Тілл із дотриманням вимог самої технології. Даний спосіб був успішно впроваджений в Захійдній Україні, в ПАП “Маяк”, ноутільщиком із 7-мирічним стажем Андрієм Степановичем Гіндзелевичем із сівалкою Semeato SSM-27 (14х32см).

Можливість здійснити такий посів дають універсальні моделі сівалок SSМ та SНМ від Семеато, які добре себе зарекомендували. Адже їх конструкція дозволяє дообладнати їх гільотинами на передній рамі та виставити бажане оптимальне міжряддя.

 Сходи ріпаку після посіву сівалкою Semeato з гільотиною.

Сходи ріпаку після посіву сівалкою Semeato з гільотиною.

Ще один робочий орган, який може звільнити рядок – розгортач рослинних решток. Він встановлюється на сівалку перед сошником. Для ефективної роботи розгортача потрібно враховувати ширину міжряддя. З досвіду: щоб розгортачі звільняли рядок та не загортали сусідній, ширина міжряддя має бути не менше 34 см.

Додаткове обладання -розгортач рослинних решток.
Додаткове обладання – розгортач рослинних решток.

При правильних налаштуваннях з цим завданням може впоратися і хвилястий колтер. Але для розгортання рослинних решток потрібно підібрати оптимальний тиск, глибину та розмір хвилі цього робочого органу.

Беріть на озброєння наш досвід та досвід наших колег у вирощуванні ріпаку по технології Ноу-тілл та отримуйте гарні результати!

 

Сподобався матеріал?
Не забудьте поділитися з друзями, натиснувши на кнопку вашої соціальної мережі
[easy-social-share] та підписатися на нові публікації, внизу сторінки.. 
Щоб задати запитання або залишити відгук -
натисніть сюди






     

    Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

      Читайте также

    Особливості посіву ріпаку по технології Ноу-тілл – що потрібно врахувати?
    Позначено на:            

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: